Helen en Helmut

Interview met Helen en Helmut

‘Het was niet altijd makkelijk, maar we staan nog steeds achter het plan.’

Helen en Helmut wonen in de Rembrandtflat met uitzicht op de jachthaven. Het wooncomplex waar voornamelijk ouderen wonen, maakte dit jaar de overstap naar het warmtenet. Wat merken deze bewoners daar nou van? 

 

Wat vonden jullie van het plan van de woningcorporatie?

Helen: “Toen we het hoorden vonden we het een mooi initiatief van woningcorporatie Eigen Bouw. ‘We doen dit voor het milieu en de generaties na ons’, dat zeiden ze. We staan helemaal achter de duurzaamheid. Wij gaan misschien nog 10 jaar mee, maar na ons komen ook nog bewoners van deze planeet. De ijskappen, de oceanen en de verdwijnende regenwouden; daar doen we het voor. De meeste bewoners van de flat stemden - net als wij - in met dit plan, we moeten het immers met zijn allen doen. Natuurlijk waren er wat mensen die niet direct instemden. Niet iedereen heeft zin om elke dag mensen binnen te moeten laten om half 8 ’s ochtends. Maar gelukkig was uiteindelijk iedereen wel voor”.

 

Wat is er gedaan in jullie woning?

Helmut: “we wonen hier nu 6 jaar, we wisten vanaf het begin dat het gas eraf zou gaan. Vanaf oktober 2023 is Eigen Bouw begonnen met de duurzaamheid en het duurde in totaal een half jaar.” Helen: “bij ons thuis kwamen ze 14 dagen achter elkaar over de vloer. Er is gevel- en spouwmuurisolatie aangebracht. Ook zijn sommige kozijnen vervangen. Oude radiatoren gingen eruit en nieuwe kwamen erin. Een verwarming in de badkamer, een nieuwe meterkast en een nieuwe boiler in de keuken. Die leidingen die hier lopen zijn nieuw. De hele flat ging elektrisch koken en we kregen nieuwe pannen.”


Helmut voegt toe: “Dat is goed, want gas kan gevaarlijk zijn voor ouderen.”

Wat is anders dan vroeger?

Helen: “Wij kookten hiervoor ook al op een elektrisch kookplaatje en met een combimagnetron. We wilden alvast wennen aan de nieuwe warmte. Dus dat was niet echt anders, behalve dat de inductieplaat en oven die we kregen, wel een stuk groter zijn dan die we hadden.”


Helmut: “Wat ook anders is, is dat we niet meer afhankelijk zijn van alle buren. Iedereen heeft zijn eigen warmte en de kosten zijn nu voor onszelf. Eerst deelden we de kosten met het hele gebouw. Nu zijn er twee leveranciers. We hadden al jaren Essent als leverancier. Die hebben we nu nog steeds voor de elektra, maar we hebben nu ook Ennatuurlijk voor de warmte. We betalen €150 aan warmte, maar krijgen waarschijnlijk nog wel veel terug.”

 

Hoe verliep de verbouwing?

Helen: “De woningcoöperatie zei toen ze begonnen: jullie hoeven er geen last van te ondervinden, anders mag je het tegen ons zeggen. Het ging allemaal heel prettig. We hadden een paar dagen geen verwarming in de winter, maar toen kregen we lekker warme kacheltjes. En als we er meer wilden, kon dat gewoon. De monteurs van de leidingen en isolatie en de elektricien werkten allemaal heel snel, plakten alles af en ruimden alles weer op. En wat een aardige mensen allemaal. Het was helemaal niet ongemakkelijk dat ze er waren. Bij sommige huizen keken bewoners de hele dag op hun vingers, maar ze bleven meegaand en vriendelijk. We hadden hele korte lijnen met uitvoerder Hegeman en de woonconsulenten, ze waren altijd bereikbaar. Eentje kwam zelfs hoogzwanger de pannen brengen!”

Doe mee met een wijkactie!

Wil je, net als Helen en Helmut, een woning die klaar is voor het warmtenet?

Waar zijn jullie tegenaan gelopen? 

Helen: “Er zijn natuurlijk ook dingen waar we minder blij mee waren. Zo hadden we niet gedacht dat de gevel zó dicht moest. Buiten is de muur nu van kunststof en daar mogen we geen speld meer inslaan. Het is voor ons eigenlijk te goed geïsoleerd; in de zomer vinden we het heel warm. Veel oudere mensen hadden het voorheen altijd koud, dus die zijn nu hartstikke tevreden.”


Helmut: “Dat is heel persoonlijk. Het is een drogere warmte, de ventilatie is nu meer elektrisch. En sommige afwerkingen moeten we zelf doen, daar hebben we geld voor gekregen. We hadden liever gehad dat dat gedaan zou worden.”


Helen: “Het gaat om 81 woningen met allemaal verschillende mensen en wensen, dus ik snap dat ze niet met al onze opmerkingen rekening kunnen houden. Het was niet altijd even makkelijk maar we hebben het doorstaan. Of dit ook de moeite waard mag zijn? De tijd zal het leren.”

Lees ook de andere 'Verhalen uit de Zandweerd'!

Share by: