“Ik kan niet goed stilzetten. Ik ben econoom van huis uit en werk als docent en onderzoeker Circulaire Economie bij Windesheim. Daarnaast doe ik een opdracht voor de Ulebelt als projectleider Natuurvriendelijk Isoleren. Ook doe ik veel vrijwilligerswerk in Deventer. Zo organiseerde ik vanuit Dev&ter Jong met een aantal anderen een avond in de Buurthuiskamer Zandweerd waarbij duurzame initiatieven uit Deventerse wijken elkaar ontmoeten."
"Toen we drie jaar geleden ons huis kochten, was het al label B. We hebben een inductieplaat en een boiler in de keuken. De gasrekening is heel erg laag, zo fijn! Onze volgende stap wordt zonnepanelen, maar dan het liefst van materiaal dat gemakkelijk uit elkaar te halen en te hergebruiken is. Dus dat moet ik nog even uitzoeken. Ook heb ik via Energiecoöperatie Deventer geïnvesteerd in zonnepanelen op platte daken. Zondelen heet dat in plaats van aandelen, mooi toch? Verder zit ik bij de Voedselcoöperatie Zandweerd, dan eet je voedsel van lokale boeren met het seizoen mee. Veel beter, en die saamhorigheid vind ik mooi. Het ophaalmomentje heeft echt iets kneuterigs."
"We begonnen met het terugbrengen van het aantal stenen in voor- en achtertuin tot een minimum. We wilden de biodiversiteit en afwatering verbeteren, maar vooral ook de boel afkoelen. Het was echt niet te doen in de zomer, zo warm. Het verschil in temperatuur met voorheen is enorm. Ik word heel blij als ik in de tuin ben met al die bijen, hommels en vogels. Wie wil nou niet in de stad toch een beetje in de natuur zitten? Het geeft rust in mijn hoofd, helemaal als ik in mijn moestuintje werk. Frambozen en aardbeien zijn echt briljant, die blijven maar komen. En zo leuk om vruchten uit eigen tuin aan te bieden aan gasten.
Ook hebben we een groen dak laten plaatsen. We deden mee met een wijkactie van het Duurzaamheidsteam en kregen hiervoor subsidie. Er is een bouwkundige geweest en die adviseerde: neem lichtgewicht sedum. De regenpijp hebben we samen met de Klussendienst afgekoppeld. Heel inventief met drainagebuizen, een regenton en een wadi. Een wadi is een gat in de grond waardoor het regenwater heel snel wegloopt. Alles hebben we kunnen doen met de gemeentesubsidie. We moesten alleen zelf de spullen kopen, een tekening inzenden en achteraf foto’s van het resultaat opsturen.
Je zou kunnen zeggen dat ik wel een beetje ben uitgespeeld qua duurzaamheid in en rondom het huis. Wat ik nog wil doen is een kastje voor zwaluwen of voor vleermuizen aan onze gevel hangen voor het behoud van de dieren in de stad. Zij mogen hier ook zijn, ze houden het ecosysteem in stand. Ik heb liever vogels en vleermuizen dan insecten. Het schijnt heel eenvoudig te zijn. Je kunt die verblijfkasten ook inbouwen, dan moet je wat bakstenen verwijderen. Het hangt dan minder in het zicht en gaat langer mee."
"Ja, dat klopt. In mijn werk ben ik daar ook mee bezig. Als woningeigenaren hun spouwmuur of dak van buitenaf laten isoleren, zijn ze er verantwoordelijk voor dat dat op een natuurvriendelijke manier gebeurt. Je kunt veel subsidie krijgen, maar alleen als je natuurvriendelijk isoleert. Natuurvriendelijk isoleren betekent dat een isolatiebedrijf de spouwmuur of de bovenkant van het dak natuurvrij maakt door flapjes voor de kieren op te hangen of borstels tussen de dakpannen. Hierdoor kunnen vleermuizen en vogels eruit vliegen, maar er daarna niet meer in. Vervolgens plaatst het bedrijf een verblijfskastje aan de muur, waar de dieren in kunnen gaan wonen. Mensen denken vaak: in mijn muur of dak wonen geen dieren, maar dat kun je niet 100% zeker weten. Het kan zijn dat ze er net zijn komen wonen of dat je het niet merkt omdat ze slapen.
Het natuurvrij maken mag alleen in maart en van augustus tot oktober uitgevoerd worden. Dat komt omdat de vleermuizen en vogels in de winter slapen en wakker worden in maart. Dan vliegen ze uit. Vanaf april zitten ze weer binnen te broeden en kramen. Wil je je spouwmuur of buitenkant van je dak isoleren? Dan kan een isolatiebedrijf jouw huis tussen augustus en oktober natuurvrij maken. Zodra dat gelukt is, kan er op elk moment geïsoleerd worden. Veel bedrijven isoleren ondertussen al natuurvriendelijk. Als je het zeker wil weten, kun je op natuurvriendelijkisoleren.nl zien welke bedrijven gecertificeerd zijn."
"Huiszwaluwen, gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen wonen graag onder dakpannen. Als je een spouwmuur of dak van buitenaf isoleert, bestaat de mogelijkheid dat je vogels en vleermuizen die daar wonen, doodt. Door al die isolatie zien we dat de populaties enorm zijn afgenomen. Daarom zijn ze beschermde diersoorten onder de nieuwe Omgevingswet. Het is verboden te morrelen aan de verblijfplaatsen van beschermde dieren. Er is hierom een tijdje terug zelfs een isolatiebedrijf voor de rechter gesleept. Mensen vragen zich wel eens af waar we die dieren voor nodig hebben. Het gaat om het instandhouden van een ecosysteem. Wist je dat een vleermuis wel 3000 muggen per nacht eet? Ook vogels zorgen voor minder insecten. Er wordt een muggenplaag voorspeld, dat merk je nu al. Als je geen vleermuizen binnen je stad meer hebt, dan raakt het ecosysteem uit balans en krijg je steeds meer last van insecten. Muggen moeten hun natuurlijke vijanden houden. Elke vleermuis minder draagt bij aan die schevere balans, we kunnen ons niet meer de luxe permitteren om er nog meer te verliezen. En daarnaast zijn vleermuizen gewoon leuke diertjes. In Nederland zijn ze maar 5 cm, echt heel klein."
"Ik heb een grote drang naar een zinvol leven. Ik wil de wereld mooi achterlaten en draag graag bij aan de biodiversiteit. Oftewel: de flora en fauna. Ik word er blij van als dingen mooi en groen zijn en lekker ruiken. Het stimuleert de zintuigen. Achter de computer op kantoor kan het leven zo vlak worden. Het groene sausje maakt het leven leuk.
Ik maak me soms wel zorgen over de natuur; mijn grootste schrikbeeld is dat de bijen uitsterven. Zij zijn degenen die de planten en bomen bestuiven waar een deel van ons voedsel aan groeit zoals aardbeien en appels. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten en die moeten onderling bestoven worden om te kunnen bloeien. Zonder bijen kan dit deel van ons eten wegvallen of moeilijker te verkrijgen zijn. En dan heb je nog al die slakken en andere plagen, daar zit ik echt niet op te wachten. Een slak legt zo’n 300 eitjes per keer, daar is geen beginnen aan als die niet worden gestopt. Die slakkenplaag komt bijvoorbeeld omdat er minder egels - die eten slakken - in tuinen zijn en omdat onze grond tegenwoordig niet goed leefbaar meer is voor aaltjes. Dat zijn beestjes die slakkeneitjes opeten. We moeten dus echt hard ons best doen om de ecosystemen in de natuur te helpen.”
buurtbedrijf@zandweerd.com
Buurtbedrijf
Klussendienst
Duurzaamheidsteam
Buurthuiskamer
Stichting Buurtbedrijf Zandweerd
KvK 90183347
Stichting Duurzaamheidsteam Zandweerd
KvK 90185447
Stichting Klussendienst Zandweerd
KvK 90183444 | NL90 RABO 0339 1223 66
Stichting Buurthuiskamer Zandweerd
KvK 70865086 | NL90RABO0339122366